PREȚURI BRAZI DE CRĂCIUN. Brazii din „producția proprie” a primăriei din Brașov costă 10-30 de lei bucata. La ce prețuri ajung cei din import

Publicat: 18 12. 2013, 10:36

PREȚURI BRAZI DE CRĂCIUN. Primăria Brașov a scos la vânzare pomi de Crăciun din producția proprie, iar prețurile sunt 10 lei pentru un brad de un metru, 15 lei pentru unul între unu și doi metri și 30 de lei pentru unul între doi și trei metri.

Brazii, vânduți la standul special amenajat sub Pomul de Crăciun din Pața Sfatului, sunt „producție proprie” a municipalității de sub Tâmpa, provenind din pepinierele Regiei Locale a Pădurilor „Kronstadt” ce aparține primăriei.

Pe lângă brazi, doritorii pot cumpăra și cetină – 1 leu mănunchiul de 5 crengi – ori coronițe de brad – 4 lei bucata.

Brazi autohtoni – tăiați din pădurile Harghitei, după spusele vânzătorilor – se găsesc și în piețele agroalimentare ale Brașovului, cu prețuri între 150 și 300 de lei bucata. Cine are timp, chef și pricepere la tocmeală poate obține o reducere de 10 – 15 la sută.

La fel și la brazii din import, aduși din Germania, Danemarca, Austria, Ungaria și, mai nou, din Georgia, via Germania, care au prețuri între 200 și 450 de lei, în funcție de înălțime.

Tot din import sunt și brazii aflați la vânzare în hipermarketuri și mall-urile urbei de sub Tâmpa, cu prețuri care pornesc de la 59 de lei brăduțul de 50 de centimetri – tăiat sau în ghiveci – și ajung la 3500 de lei pentru un brad falnic de 6 metri înălțime.

Foto: Adrian Popescu

Ceva mai ieftini sunt molizii pitici în ghiveci – de 50 de centimetri sau 1 metru – care costă 39,90 lei, respectiv 59,90 lei. Ofertă bogată în hipermarketuri și supermarketuri există și la brazii artificiali:  între 39,90 lei și 1119, 91 lei, în funcție de producător, înălțime și magazin.

În Covasna nu se găsesc încă la vânzare brazi naturali, așa că singurii care pot fi cumpărați deocamdată sunt cei artificiali, la prețuri similare celor de la Brașov.

În schimb, în Harghita, brazii naturali sunt din belșug la vânzare, proveniți fie din pepinierele Direcției Silvice, fie din ocoalele silvice private. Prețurile – 20-30 de lei bucata pentru brazii „de la stat”, care au între 1,5 – 3 metri înălțime, și 40 – 50 de lei cei „de la privat”, cu dimensiuni similare. În schimb, mult mai scumpi sunt brazii artificiali din supermarketuri și hipermarketuri, care costă, în Harghita, între 40 și 100 de lei bucata.