Prima reacție externă după ce Ponta și-a asumat revocarea lui Papici. Ambasadorul Olandei: „Să ne abținem să facem comentarii, cu atât mai mult să intervenim în politicile Parchetului”

Publicat: 03 10. 2013, 18:27
Actualizat: 06 07. 2016, 17:52

Revocarea procurorului Lucian Papici, asumată public de premierul Victor Ponta și pusă în practică de procurorul general Tiberiu Nițu , nu rămâne fără reacție în rândul diplomaților europeni acreditați la București. Ambasadorul Olandei în România, Mattheus van Bonzel, a comentat, la solicitarea gândul, scandalul schimbării conducerii celei mai importante secții a DNA, susținând că „ar trebui să ne abținem cu toții de la a face comentarii cu atât mai mult de la a interveni în politicile Parchetului General”.

Diplomatul olandez a mai  susținut că independența Parchetului este crucială, iar România s-a angajat să respecte prevederile Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV).

„Ar trebui să ne abținem cu toții de la a face comentarii, cu atât mai mult de a interveni în politicile Parchetului General. Independența și profesionalismul Parchetului sunt cruciale pentru funcționarea unui stat de drept, iar România s-a angajat în MCV să asigure aceste două trăsături, ca membru al UE și ca membru al Consiliului Europei. Independența și profesionalismul se pot dezvolta numai dacă le respectăm cu toții'”, ne-a declarat Ambasadorul Mattheus van Bonzel.

Olanda a fost extrem de critică față de România în cadrul evaluărilor MCV, independența justiției fiind invocată constant ca punct slab al Bucureștiului.