Primarul unui municipiu: Trebuie să oprim invazia de mașini vechi în România

Publicat: 20 01. 2020, 11:33

Mihai Chirica a declarat, luni, înainte de întâlnirea cu ministrul Mediului, că orașul pe care îl conduce este pe drumul cel bun.

„Am avut o stație cu 36 de depășiri (depășiri ale nivelului de poluare cu praf în 2019 – n.r.), altă stație cu 59 de depășiri, oarecum peste medie, dar având în vedere că acum cinci ani erau peste 200, suntem pe drumul cel bun”, a declarat, luni, Mihai Chirica.

În ceea ce privește limitarea accesului în oraș, primarul Iașiului spune că doar ministerul Transporturilor poate aplica astfel de măsuri, „pentru că drumurile naționale sunt în administrarea aceste instituții”.

„Pe de altă parte, este un drept constituțional să-și folosești un bun pe care îl deții, binețințeles limitat și cu măsuile cuvenite, dar vrem să încercăm să convingem în primul rând să oprim invazia de mașini foarte vechi în România, în special cele sub Euro 4, care poluează foarte mult”, mai spune Chirica.

Întrebat cum vede vinieta „Oxigen” din București, Chirica a declarat că „poate fi catalogată ca o măsură în plus, dar care este diferența dacă plătești dar tot poluezi?”.

De altfel, ministrul Mediului a convocat luni reprezentanții celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului și se află sub monitorizarea Comisiei Europene, fiind vorba de București, Iași și Brașov. La ora 12.30 este așteptată la întâlnire Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, cu care Alexe a avut dispute aprinse pe tema calității aerului din Capitală.