Primele permise de conducere acordate unor femei în Arabia Saudită, după mai bine de 50 de ani

Publicat: 05 06. 2018, 11:12
Actualizat: 25 03. 2019, 23:23

Zece femei din mai multe orașe din acest stat, inclusiv din Riad, și-au schimbat, luni, permisele de conducere străine cu unele saudite, potrivit Centrului pentru Comunicare Internațională al Ministerului Informației. Potrivit centrului, în următoarea săptămână se așteaptă alte aproximativ 2.000 de solicitări din regat.

Agenția de Presă Saudită informează că permisele de conducere au fost eliberate după ce candidatele au trecut un „test practic”, fără să ofere alte detalii.

În cadrul pregătirilor pentru eliminarea interdicției de a șofa impusă femeilor, guvernul saudit a adoptat, săptămâna trecută, o lege prin care este pedepsită hărțuirea sexuală, cu până la cinci ani de închisoare și o amendă maximă de 80.000 de dolari.

Arabia Saudită, singura țară unde femeilor le era interzis să șofeze, s-a confruntat mult timp cu critici la nivel internațional, pentru ceea ce era privit ca o formă de oprimare a acestora.

Prințul saudit Mohammed bin Salman s-a angajat să modernizeze regatul și să aducă o interpretare mai deschisă și mai tolerantă a islamului. Încă de anul trecut au fost luate niște măsuri pentru a relaxa restricțiile sociale din țară, prin reducerea rolului poliției religioase, prin permiterea concertelor publice, dar și prin deschiderea unor cinematografe.