Problema de 1 MILIARD DE EURO a României

Publicat: 04 02. 2015, 15:39

Sursa notează că, în prezent, România are un deficit de 11.000 de locuri în închisori, iar construirea a șase penitenciare noi ar costa statul 500 de milioane de euro.

„Evaluările arată că un penitenciar nou, cu 700 de locuri, poate costa 60-80 de milioane de euro. Pentru a rezolva problema deficitului de spații, avem, deci, nevoie de o jumătate de miliard de euro. Și e nevoie de o sumă similară pentru a le moderniza pe cele existente”, a declarat Ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

Chiar dacă deocamdată nu există fonduri disponibile, Administrația penitenciarelor a stabilit deja unde vor fi construite următoarele două închisori. ”Caracal și Berceni. Acestea sunt cele mai fezabile, avem suprafața necesară, avem proiecte structurate pe regimurile deschis, semideschis și închis și maximă siguranță, deci avem temă de proiectare”, a declarat chestorul Cătălin Claudiu Bejan.

Între timp, tot mai mulți deținuți dau statul român în judecată și câștigă, reclamând condițiile din penitenciare. De altfel, România a fost condamnată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnați, ca despăgubiri pentru condițiile din închisori, se arată în bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Până vor fi ridicate noi închisori, oficialii au investit într-un sistem de bruiere a comunicațiilor, care va fi disponibil în doi ani, și într-un sistem de videoconferință, pentru audierea deținuților de la distanță.