Procurorul care a făcut public numele jurnalistei violate este verificat de CSM, pentru a fi sancționat

Publicat: 19 09. 2013, 18:03
Actualizat: 07 07. 2016, 11:44

Procurorul Mihaela Beldea, purtătoare de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, este verificată în prealabil de Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a făcut public numele jurnalistei unui post de radio bucureștean, care ar fi fost violată de recidivistul Ninel Mogoșeanu, principalul suspect arestat preventiv în acest caz.

„inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt, prin care a indicat numele persoanei vătămate, ceea ce reprezintă o abatere de la modul în care ar trebui un comunicator să protejeze victimele”, a explicat pentru gândul Tamara Manea, purtătoarea de cuvânt a Inspecției Judiciare a CSM.

Inspecția Judiciară urmează să decidă dacă Mihaela Beldea a comis o abatere disciplinară sau o abatere de la standardele codului de conduită a magistraților, în ambele cazuri urmând să fie sesizată Secția de Procurori a CSM, pentru a decide sancțiunile care se impun.

Dacă se merge pe varianta abaterii disciplinare, procurorul riscă una dintre cele 5 sancțiuni prevăzute de statutul magistraților: avertisment, reducerea cu 20% a salariului brut pe o perioadă de maximum 6 luni, mutarea disciplinară la o altă structură pe o perioadă de maximum un an, suspendarea din funcție pe o perioadă de 6 luni sau excluderea din magistratură.

Dacă se merge pe varianta abaterii de la codul de conduită, Mihaela Beldea riscă doar un calificativ mai slab (sub foarte bine) în fișa de evaluare a magistratului, care se întocmește anual.