Proiect gigantic la Moscova: se dărâmă 8.500 de blocuri vechi. 1,5 milioane de oameni vor fi mutați obligatoriu în blocuri noi

Publicat: 11 04. 2017, 00:59

Tatiana și Maxim au fost primii din bloc care s-au mutat în 1967, apartamentul fiind proprietate personală.

„Desigur că vreau într-o casă nouă. Un apartament spațios și confortabil. Vrem o bucătărie mai mare. Cea pe care o avem este foarte mică”, spune Tatiana, dar Maxim nu este de aceeași părere:  „Este foarte posibil să primim o variantă care nu ne convine. Dacă refuzi de trei ori, ei pot face ce vor. Evident, ne pot evacua cu forța”.

Așa numitele Hrusciovki – blocurile de cinci etaje – erau foarte populare în anii 50. A fost proiectul de sistematizare aprobat de Nikita Hrușciov – liderul sovietic de atunci. Între timp, la Moscova s-au construit blocuri noi, moderne, cu toate utilitățile. Municipalitatea a ajuns la concluzia că renovarea blocurilor vechi ar costa mai mult decât dacă ar construi unele noi.

Proiectul anunțat de Primăria Moscovei presupune demolarea a 8.500 de blocuri cu 5 etaje, construite între anii 1950 și 1972. Vor fi strămutate peste 1.500.000 de persoane.

Locatarii blocurilor luate în vizor sunt speriați pentru că nu știu în ce condiții vor trebui să renunțe la case, dar sunt mulți și cei care cred că aceste blocuri nu vor mai rezista: „Eu sunt pentru demolare. Vă explic și de ce. Blocul nostru are deja 50 de ani. A fost dat în exploatare în 1967. Anul trecut au făcut expertiză: conductele, rețeaua de canalizare, cea de electricitate sunt la pământ. Au propus renovare, însă, când au început, și-au dat seama că este imposibil”.

Proiectul inițiat de autorități se va derula pe o perioadă de 20 de ani. Primele dezbateri în Duma pe legea strămutării din blocurile vechi vor avea loc săptămâna viitoare, pe 19 aprilie, mai spun cei de la TVR.