Proiect: Polițistul poate folosi forța dacă e provocat. Arma, utilizată în cazul cetățenilor agresivi

Publicat: 02 11. 2017, 15:23
Actualizat: 26 03. 2019, 07:04

„Polițistul va reacționa vizavi de comportamentul cetățeanului. Există o legătură directă între modul în care polițistul acționează în funcție de modul în care cetățeanul acționează la rândul lui. Acest principiu se numește cel al reacțiunii și reacțiunii. Asta înseamnă că atitudinea cetățeanului va determina atitudinea polițistului, nu va fi disporporționată”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Mihai Valeriu.

Actul normativ reglementează și mijloacele de constrângere folosite de către polițiști, ce nu trebuie să depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției și încetează când scopul acțiunii a fost realizat.

Astfel, relația dintre cetățean și polițist poate fi una conformă sau agresivă, în funcție de comportamentul celui dintâi: cetățeanul cooperant va primi din partea agentului dispoziții verbale, cel care dă dovadă de rezistență pasivă (de exemplu, refuzul verbal de a se legitima) va fi controlat prin utilizarea forței fizice. Mai departe, rezistența activă a cetățeanului apare când i se comunică faptul că trebuie dus la secție pentru legitimare, însă acesta refuză să se miște, situație în care agentul folosește tehnici de autoapărare. Dacă cetățeanul este agresiv, polițistul poate utiliza mijloace de apărare neletale și, în final, pe cele de foc.

Totodată, inspectorul principal de poliție Bogdan Despescu, a spus că, pentru protecția agenților din stradă, dotarea este un element crucial.

„Suntem conștienți că nu este suficient acest cadru legal, de aceea avem nevoie de alte demersuri. Aș vrea să informez cu privire la trei categorii de măsuri pe care le avem în implementare, toate pentru a conduce la consolidarea capacității de intervenție a polițiștilor. Primul set de măsuri se referă la intensificarea activităților de pregătire profesională, atât din punct de vedere tactic, dar și teoretic. Țintele noastre fiind cei care acționează în principal în stradă. (…) Al doilea set de măsuri se referă la îmbunătățirea dotării polițiștilor din punct de vedere al elementelor de protecție. Până în prezent, am achiziționat 500 de maiouri antiglonț și antiînjunghiere, în perioada următoare vor mai fi încă 1.000. De asemenea, avem în achiziție până la sfârșitul anului 1.000 de veste antiglonț și totodată 10.000 de pulverizatoare de substanțe gaz lacrimogen, dar și bastoane”, a spus inspectorul Bogdan Despescu.

Începând de joi, MAI a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.