Proiectul original al unui sculptor din Bistrița: „Încerc să recuperez tradiția din zonă”

Publicat: 03 08. 2015, 21:04

Prin acest proiect, Maxim Dumitraș speră să îi încurajeze pe tineri să părăsească orașele și să se retragă în liniștea și simplitatea vieții de la țară.

Dumitraș spune că ideea satului artistic i-a venit după ce casa părintească a fost distrusă într-un incendiu. Ulterior, el și prietenii săi au început să construiască alte case în stil tradițional, folosind cele mai simple materiale.

”Încerc să recuperez tradiția din zonă. Intenția e să ne întoarcem la natură, la specific, la lampă. Intenționez să pun pe hartă un sat artistic. Vrem la bătrânețe să ne retragem aici fără mijloace tehnice, să redescoperim cultura cartofului, a ciupercilor, a grădinii”, explică Dumitraș.

Bărbatul spune că a donat pământul primit de la părinți pentru acest proiect, însă există și o ”regulă”: ”Nu se vinde, iar casele trebuie sa fie absolut autentice”.

Satul artistic este un punct de atracție în special pentru străini. ”Iubesc țara asta în care se păstrează tradițiile și asta e important pentru noi, artiștii. Vreau aici o casă tradițională”, a declarat sculptorul Nestin Kardcan, conform stirileprotv.ro.