Propofolul, substanța care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea și băiețelului de patru ani anesteziat la stomatolog

Publicat: 13 02. 2020, 12:56
Actualizat: 13 02. 2020, 13:01
Cabinetele de chirurgie oro-maxilo-facială (OMF) se confruntă cu un risc ridicat de contaminare

Propofolul reprezintă o substanță anestezică folosită la scară largă, dar mai ales în SUA și este una din substanțele care a ridicat și ridică numeroase semne de întrebare. Petru, băiețelul de patru ani care a murit după anestezia la stomatolog, a fost ucis de propofol, aceeași substanță care i-a adus moartea megastarului Michael Jackson, în 2009.

Propofolul se folosește de regulă doar în spitale, nu și în cabinetele stomatologice, scrie romaniatv.net. Substanța determină o scădere bruscă a tensiunii arteriale și pacienții trebuie monitorizați cu atenție.

După tragedia în care a murit Petru, băiețelul de patru ani, cabinetul stomatologic a fost închis, activitatea fiind suspendată de către DSP.

„În momentul de fata activitatea acelui cabinet a fost complet închisă, a fost suspendată de către DSP. Colegiul medicilor anchetează cazul şi vă vom comunica concluziile noastre. Este clar că la o primă vedere medicul care nu a făcut ce tebuie acolo, dar şi părinţii ar trebui să fie responsabili. Să nu lase pe mâna oricui sănătatea copiilor lor.

În primul rând părinţii au încredere în medic şi nu întodeauna sunt perfect informaţi asupra riscurilor şi asupra posibilităţilor terapeutice. Este foarte important ca aceste tragedii să nu se mai repete şi vom vedea cum se dau aceste anestezii în cabinet.

Propofolul este un produs foarte puternic, aduceţi-vă aminte de tragedia care s-a întâmplat cu Michael Jackson, tot din cauza unei supradoze cu acest medicament s-a pierdut celebrul artist şi acest medicament trebuie folosit numai în cadrul în care pacientul poate fi monitorizat corect.

Absolut, nu este un medicament care poate fi cumpărat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care tebuie dozat cu mare atenţie, mai ales la pacienţii pediatrici cu greutate corporală mică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Credit foto: Captură YouTube.com