Proteste în Piața Crângași din București, dar și în alte 4 orașe din țară, împotriva restricțiilor impuse de autorități (VIDEO)

Publicat: 09 11. 2020, 15:13
Actualizat: 09 11. 2020, 15:42

This browser does not support the video element.

Comercianții din Piața Crângași din Capitală au protestat, luni dimineață, împotriva noilor restricții impuse de Guvern pentru prevenirea răspândirii epidemiei de Covid-19. Proteste spontane au avut loc și în Timișoara, Piatra Neamț, Pitești și Tulcea.

Zeci de persoane de la Piața Mare, comercianți sau producători, au refuzat, luni dimineață, să își desfășoare activitățile la tarabele amplasate în afara halei, întrucât consideră că marfa li se va altera, ca urmare a temperaturilor scăzute, relatează Monitorul de Suceava.

Haos în Piața Crângași din București

,,De ce să închidă piața? Sunt luminatoare pe unde se poate face aerisirea și ventilația. Nu e normal să fim aruncați afară, în prag de iarnă”, ,,Am cartofi, pentru care am muncit un an întreg. Aici, afară, o să înghețe, iar munca mea s-a dus de râpă” sunt câteva dintre opiniile comercianților. Unii dintre aceștia s-au declarat revoltați de faptul că piețele au fost închise, însă supermarketurile pot funcționa în continuare.

În Piața Crângași din București, au fost prezente, odată cu începerea protestelor, mai multe mașini ale Poliției.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că Piaţa Crângaşi este o piaţă închisă și, de aceea, se relochează cele 48 de tarabe în parcare şi în parcarea de peste linia tramvaiului 41. Această piaţă va fi operaţională de marţi, 10 noiembrie.

Proteste spontane și în alte 4 orașe din țară

La Timișoara, câţiva comercianţi din Piaţa Agroalimentară Iosefin, care funcţionează într-o hală închisă, au protestat spontan, luni dimineață, temându-se că nu vor mai avea unde să-şi vândă produsele. Aceștia intenţionau să protesteze şi în faţa sediilor Primăriei şi Prefecturii, însă conflictul a fost domolit de directorul Serviciului Pieţe, Ionuţ Nasleu, care i-a asigurat că-şi vor putea vinde marfa în căsuţele folosite pentru târgurile de Crăciun şi de Paşti, care vor fi montate în faţa clădirii pieţei.

„A fost un protest spontan al pieţarilor din Iosefin, dar am fost la ei împreună cu consilierul Rudolf Graf al primarului, am găsit soluţia reciproc avantajoasă şi am reuşit să calmăm spiritele. Se va termina montarea căsuţelor pe o parte şi cealaltă a străzii. Măsura este pentru toţi comercianţii, întrucât hala este închisă. Ei voiau să meargă să protesteze la primărie şi la prefectură, dar am reuşit să dezamorsăm protestul. În Piaţa Badea Cârţan am montat căsuţe doar pentru cei din hala de carne şi lactate, dar în Iosefin pentru toţi, pentru că e în clădire construită, închisă”, a declarat Ionuţ Nasleu pentru Agerpres.

Primarul Dominic Fritz a anunţat, duminică seara, că a găsit soluţii pentru ca toate pieţele agroalimentare din Timişoara să rămână deschise, astfel încât cetăţenii să poată achiziționa produse proaspete cât mai aproape de casă.

„Am găsit soluţii să ţinem toate pieţele deschise, pentru ca timişorenii să aibă produse proaspete cât mai aproape de casă. Mi-aş fi dorit să lucrăm mai degrabă la reguli şi proceduri mai sigure pentru pieţele agroalimentare în spaţii închise şi la respectarea acestor reguli. Dar acum, pentru că există o hotărâre de guvern care închide pieţele din spaţiile închise, de luni, nu avem încotro şi trebuie să ne adaptăm”, a transmis Dominic Fritz, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Proteste la Pitești

Alte zeci de persoane au protestat, în această dimineaţă, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş din Piteşti, împotriva noilor restricții impuse de Guvern.

Instituţia Prefectului Argeş anunţase anterior că, în urma discuţiilor cu autorităţile locale, au fost identificate soluţii prin care producătorii agricoli îşi vor putea comercializa marfa în continuare în spaţii deschise.

„Unde sunt pieţe închise şi se pot rabata pereţii, se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus (…), astfel încât să fie funcţionale ca spaţiu deschis. Acolo unde nu pot funcţiona în acest fel, se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, cu restricţionarea accesului auto în zonele respective. În cazul în care nu există această posibilitate, se vor organiza şi autoriza de către autorităţile locale, pieţe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli şi cumpărătorilor”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.

Conform aceleiaşi surse, au fost identificate modalităţile de punere în aplicare a măsurilor pentru fiecare piaţă agroalimentară în parte, astfel încât toţi producătorii locali să aibă posibilitatea de a-şi vinde marfa în continuare.

În plus, au fost găsite soluţii pentru a creşte numărul de standuri, în care producătorii agricoli locali să îşi poată comercializa produsele.

„Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli locali, se vor organiza pieţe volante temporare, în spaţii ce vor fi identificate pe raza fiecărei localităţi în parte”, se mai menţionează în comunicat.

Proteste la Tulcea

Unii dintre comercianţii din Piaţa Vest au declarat, pentru Agerpres, că se tem pentru sănătatea lor,  în condiţiile în care desfăşurării activității în frig.

„Este o discriminare între marii comercianţi şi noi. Acolo e o degringoladă totală, iar aici, într-o mică piaţă de cartier, nu ştiu dacă intră 300 de clienţi toată ziua, nu în degringoladă. Seara ce facem cu marfa? Unde merg să mă spăl pe mâini? Noi ne conformăm, dar nu e normal. Să se pună gardian la uşă şi să ne lase să intrăm în hală”, a precizat unul dintre comercianţii din Piaţa Vest, Ivan Anatoli.

În condiţiile restricţiilor impuse de pandemie, pieţele vor funcţiona în aer liber, a anunţat duminică, Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, pe pagina sa de Facebook.

Proteste la Piatra Neamț

Zeci de comercianți s-au strâns, luni dimineață, în Piața Centrală din Piatra Neamț, solicitând continuarea desfășurării activităților în interiorul pieței, întrucât măsurile de siguranță au fost respectate până acum, relatează Mesagerul de Neamț.