Purtătorul de cuvânt al MAE rus: Băsescu și-a permis declarații neprietenești la adresa Rusiei

Publicat: 16 02. 2012, 10:03
Actualizat: 16 02. 2012, 14:37
Președintele român Traian Băsescu și-a permis în mai multe rânduri remarci neprietenești la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru a atras atenția la Moscova, conform unui comunicat publicat, joi, pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Președintele român Traian Băsescu și-a permisîn mai multe rânduri remarci neprietenești laadresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru aatras atenția la Moscova, conform unui comunicat publicat, joi, pesite-ul Ministerului rus de Externe.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat că”în confruntarea cu rivalii săi politici, el (Băsescu) a încercatsă joace «cartea Rusiei»” și să acuze Moscova de tentativă deimplicare în afacerile interne.

„Este evident că astfel de declarații absurde nu pot decât săafecteze dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale”, a comentatNesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rusde Externe.

Președintele Băsescu a declarat, în umră cu o săptămână, în replicăla o declarație a ambasadorului Rusiei la București, că se vedenevoit să îl atenționeze că într-adevăr a trecut vremea RăzboiuluiRece și că nu se mai pot face „centre de influență în politicaromânească” sau, dacă se vor face, vor fi „retezate”.

Băsescu s-a referit la o declarație a ambasadorului Rusiei laBucurești, Aleksandr Ciurilin, care a spus că Războiul Rece s-aîncheiat, în contextul în care a fost întrebat despre dezbatereacreată în legătură cu vizita neoficială la Moscova a lui MirceaGeoană. El a subliniat totodată că Rusia nu dorește să se impliceîn campania electorală din România.

Președintele Băsescu a spus că declarația făcută de ambasadorul rusla București este una nefericită și a arătat că îl va atenționa,înclusiv oficial, că vremea Războiului Rece a trecut.

„Este vorba de o declarație nefericită a ambasadorului rus laBucurești, că a trecut vremea Războiului Rece. Și eu mă văd nevoit,și o voi face și oficial, să îl atenționez că într-adevăr a trecutvremea Războiului Rece și că nu își mai pot face centre deinfluență în politica românească sau, dacă și le vor face, le vomreteza”, a spus Băsescu.

Președintele a vorbit și despre presa din Federația Rusă. „Presarusă nu e nevoie să transfere campania din România și la Moscova șisă o redea pe larg în favoarea candidatului Geoană”, a spus el.

Mediafax