Putin recunoaște că Rusia a trimis combatanți în Ucraina

Publicat: 17 12. 2015, 16:24
Actualizat: 06 07. 2016, 00:21

Președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut că Rusia are trupele care luptă în estul Ucrainei. „Niciodată nu am spus că nu au existat acolo oameni acolo desfășoară anumite sarcini, inclusiv militare”, a declarat președintele rus, la conferința sa anuală de presă, având în fundal o hartă a Rusiei ce include Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în martie 2014, înaintea izbucnirii conflictului din regiunea Donbas. Putin a mai precizat însă că „asta nu înseamnă că trupele regulate ruse au fost acolo.”

Este prima dată când Putin vorbește clar despre efectivele ruse care susțin revolta separatiștilor din Est și care au participat la anexarea Crimeei.

Războiul întreținut  de Rusia, timp de 20 de luni a costat până acum mai mult de 9.000 de vieți și a lăsat mai mult de 20.000 răniți, potrivit  rapoartelor oficiale ale ONU.  Numărul victimelor este mult mai mare însă în diverse rapoarte neoficiale sau în unle surse ucrainiene. Declarațiile lui Putin certifică astfel investigațiile Organizației Națiunilor Unite  care  au stabilit, încă de la declanșarea violențelor în Ucraina că  există un flux constant de „muniție, arme și luptători”, din Rusia pentru „inflama” situația din teren.

În contiunarea declarațiilor sale, Putin a criticat implicarea occidentală în afacerile guvenamentale ale Ucrainei „republica noastră soră”. În viziune sa, Kievul a „scuipat poporul ucrainean în față” prin numirea lui  Mihai Saakașvili, fostul președinte al Georgiei, în funcția de guvernator al regiunii Odessa, dar și prin acordarea unor funcții ministeriale unor alți cetățeni străini

Cu toate acestea, Putin a mai declarat că Rusia vrea soluționarea conflictului din Ucraina și că  a fost întotdeauna dispusă să-și folosească influența pe care o are pe lângă rebelii proruși din estul Ucrainei pentru a se ajunge la un compromis.