Raed Arafat: Este interzisă condiționarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spitale

Publicat: 06 02. 2013, 15:10
Actualizat: 26 05. 2015, 23:17

Ministerul Sănătății interzicerea condiționarea sau taxarea vizitatorilor la spitale, indiferent sub ce formă are loc aceasta, respectiv cumpărarea de botoși sau halate de unică folosință, a declarat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat.

„În ultima perioadă, am primit reclamații, ultima fiind ieri (marți – n.r.), privind condiționarea vizitatorilor la accesul în spital, respectiv obligarea acestora de a achiziționa botoșei sau halate de unică folosință, unele chiar fără niciun bon. Ordinul din decembrie privind reglementarea programului de vizită în spital interzice condiționarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spital”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Arafat a precizat că în perioada următoare va modifica acest ordin, incluzând o precizare expresă care să facă referire la cumpărarea de botoși sau halate de unică folosință, pentru a avea acces în spital.

„O astfel de măsură nu are nicio relevanță privind oprirea sau eliminarea riscului de transmitere a unor boli infecțioase, așa ceva nu se practică nicăieri. Conducerea spitalului, dacă dorește, poate distribui botoși și halate de unică folosință numai în secțiile de terapie intensivă. În rest, este nejustificat”, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus, referitor la condiționarea accesului în spital de cumpărarea unor botoși sau halate, că Ministerul Sănătății sfătuiește populația să refuze „astfel de practici incorecte”.