Rafila, despre situația epidemiologică din România: Aștept cu îngrijorare rezultatele viitoare, după deschiderea școlilor. Important e să fie o creștere rezonabilă a numărului de infectări

Publicat: 24 09. 2020, 15:02
Actualizat: 06 04. 2021, 15:47

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenția asupra faptului că pentru a putea fi gestionată situația pandemiei în România, trebuie să existe o creștere rezonabilă a numărului de cazuri de coranvirus.

Profesorul Rafila se așteaptă la o creștere a numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă, care în prezent a ajuns la 500.

„Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri. Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a arătat el.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a observat un tipar al creșterii numărului de infectări în România. Profesorul a explicat că motivele creșterii numărului d einfectări de acum, sunt legate de măsurile de relaxare de la început de septembrie. Medicul se așteaptă la o mai mare creștere în umrătoarea perioadă, ca efect al redeschiderii școlii.

Rafila: Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută, chiar și zilele coincid

„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută, chiar și zilele coincid – recordul de miercurea trecută se repetă miercurea aceasta. Impactul reluării activității de la începutul lunii septembrie a existat, a fost o creștere de 20% față de perioada similară anterioară”, a explicat Alexandru Rafila pentru Digi24 evoluția numărului de cazuri de coronavirus.

Profesorul Rafila a prezentat diferențele între România și țările vest-europene, care se confruntă acum cu al doilea val de infectare, după acalmie din vară. Comparativ, în țara noastră nu a existat o acalmie a numărului de cazuri de coronavirus în sezonul estival.

„Țările din vestul Europei sunt în valul al doilea, la ei e creștere față de acalmia din vară. Totuși, noi nu avut această acalmie, noi în vară am avut mai multe cazuri decât ei. Începând de la 1 iulie, la noi a fost o evoluție crescătoare care nu s-a oprit nici acum. Aștept cu interes profesional și îngrijorare rezultatele viitoare, după deschiderea școlilor”, a mai menționat Rafila.