Rămășițe ale deținuților politici de la Târgu Ocna au fost găsite de arheologi

Publicat: 26 09. 2019, 14:00

„În perioada 16-20 septembrie 2019, procurori ai Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu o echipă de arheologi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) și colaboratori de la câteva muzee din țară, au participat la cea de-a patra campanie de investigații arheologice pentru căutarea, descoperirea și recuperarea osemintelor deținuților politici morți în Penitenciarul din Târgu Ocna, județul Bacău”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Parchetul General.

Sursa citată menționează că moartea deținuților politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarcerați în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal al Secției parchetelor militare, ca urmare a sesizării depuse de I.I.C.C.M.E.R. și care vizează tragerea la răspundere penală a vinovaților din fosta Securitate și din administrația penitenciarului.

„În vederea soluționării acestei cauze, campaniile arheologice efectuate au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedați în penitenciar. Numărul total al mormintelor depistate în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deținuți. Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și a testelor de genetică umană”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii mai spun că potrivit unei evidențe bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au murit în timpul detenției.

Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial din apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate.