Recipiente cu gaz toxic, neutralizate în sediul ONU din New York

Publicat: 15 02. 2012, 10:22
Actualizat: 25 07. 2012, 13:38
Recipiente pline cu fosgen, un gaz utilizat la armele chimice, provenind din inspecțiile efectuate în Irak, au fost descoperite în sediul ONU din New York și neutralizate. Recipientele au fost descoperite în cursul unei operațiuni de curățenie.

Recipiente pline cu fosgen, un gaz utilizat la armele chimice, provenind din inspecțiile efectuate în Irak, au fost descoperite în sediul ONU din New York și neutralizate, relatează AFP.

Recipientele au fost descoperite în cursul unei operațiuni de curățenie efectuată într-o încăpere aparținând Comisiei ONU de Control, Verificare și Inspecții în Irak, a declarat Marie Okabe, purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite.

"În cadrul operațiunilor de arhivare, angajații Comisiei au descoperit în ultimele săptămâni cantități infime – câteva grame – de substanțe identificate miercuri drept fosgen", a precizat Okabe.

Substanța toxică a fost neutralizată imediat, iar clădirea, evacuată între timp, a fost verificată și nu au fost depistați vapori periculoși.

Oficialul ONU a dat asigurări că "nu există niciun risc" pentru angajații ONU sau pentru restul populației.

Comisia ONU de Control, Verificare și Inspecții a primit misiunea, în 1999, să identifice armele chimice și biologice din Irak. Se pare că recipentele descoperite în sediul ONU fuseseră confiscate în 1996 în uzina de arme chimice de la Al-Muthanna.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro