Recomandările Serviciului de Ambulanță în zilele geroase

Publicat: 03 01. 2016, 14:07
Actualizat: 03 01. 2016, 18:42

„În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, recomandăm populației să evite deplasările în aer liber dacă nu s-au îmbrăcat corespunzător, adică dacă nu au căciulă, mănuși și ghete călduroase. Pentru că extremitățile sunt foarte sensibile la ger și pot apărea lesne degerăturile”, a declarat, duminică pentru MEDIAFAX, managerul SABI, Alis Grasu.

În cazul în care apar degerături, este recomandată consultarea de urgență a unui medic, a mai spus Alis Grasu, adăugând că trebuie evitată automedicația.

Totodată în aceste zile este foarte importantă alimentația.

„Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și evitarea băuturilor alcoolice”, a mai spus medicul.

O atenție specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără climatizare și neechipate corespunzător.

De asemenea, o atenție specială trebuie acordată și persoanelor vârstnice, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii.

„În plus, cei care au în vecinătate persoane singure sunt rugați să le facă cel puțin o vizită pe zi în aceste zile geroase”, a adăugat managerul SABI.

Zilnic la SABI în aceste zile sunt peste 1.300 de solicitări, mai mult de jumătate fiind pentru urgențe.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben de ninsori și viscol pentru 10 județe din sud-vestul țării, valabilă de duminică la ora 14.00 până luni la ora 12.00. Atenționarea vizează județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și jumătatea sudică a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.