Rectorul UB, despre lucrarea Ștefaniei Duminică: „A plagiat tot. Vom face o verficare a lucrărilor din fiecare sesiune prin sondaj”

Publicat: 21 02. 2014, 21:03
Actualizat: 22 10. 2014, 15:59

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a declarat pentru gândul că lucrarea de dizertație a  secretarului de stat Ștefania Duminică este plagiată în întregime.

„Tot, a fost plagiat tot. Lucrarea de masterat era în cadrul unui program organizat de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, dar la distanță, era un program la distanță organizat prin CREDIS. O să discut cu profesoara care a coordonat lucrarea. Nu se poate spune că coordonarea lucrării a fost foarte atentă”, a spus Mircea Dumitru.

Rectorul a mai declarat că rezultatul de plagiat total în cazul Ștefaniei Duminică nu este în măsură să îl mulțumească în vreun fel, motiv pentru care va propune modificarea modului în care programul antiplagiat pe care Universitatea din București îl are să fie folosit.

„În prezent, programul antiplagiat pe care îl avem este folosit la cererea decanatului, atunci când există o suspiciune de plagiat. Asta se întâmplă pentru că plătești un abonament și în funcție de asta folosești programul antiplagiat Dar vom schimba acest lucru și din vară să verificăm prin sondaj toate lucrările indiferent că există sau nu o suspiciune de plagiat”,  a precizat Mircea Dumitru.

Plagiat „fără niciun dubiu”

Universitatea din București a stabilit că Ștefania Duminică, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, a plagiat „fără niciun dubiu”. Ca urmare, conducerea Universității din București a solicitat Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării să retragă titlul de master al Ștefaniei Duminică.

„În urma expertizei efectuate de către Comisia de Etică a Universității din București, care constată fără niciun dubiu plagiatul în cazul doamnei Ștefania Vasilica (Duminică) Voicu, conducerea Universității din București solicită Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării să retragă doamnei Ștefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertație”, se arată în comunicatul universității semnat de rectorul Mircea Dumitru.

Ștefania Duminică a fost acuzată de plagiat pe 5 februarie. De atunci, secretarul de stat nu a luat nicio poziție publică cu privire la acest lucru. Comisia de Etică a Universității din București s-a autosesizat, în 7 februarie, în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertație a Ștefaniei Duminică, ca urmare a semnalării acestei situații în mass-media.