Refuzat de televiziunea națională, extremistul olandez Geert Wilders a postat caricaturi cu Profetul Mahomed pe YouTube

Publicat: 21 06. 2015, 14:40

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), și-a dorit ca această înregistrare video să fie difuzată la televiziunea publică olandeză (NPO), în timpul spațiului de emisie alocat partidului său. NPO a anunțat că a primit o înregistrare video greșită și că o va difuza miercuri pe cea bună.

„Este important să le arătăm”, spune Wilders în înregistarea video înainte de prezentarea celor nouă caricaturi cu Profetul Mahomed.

„Aceasta este singura modalitate de a ne asigura că teroriștii nu vor învinge libertatea de exprimare”, a explicat el.

La 3 iunie, Geert Wilders declara că va prezenta la televiziunea națională, în timpul spațiului de emisie alocat partidului său, caricaturile cu Profetul Mahomed expuse la un eveniment din Texas luna trecută, vizat de atacul a doi bărbați.

Wilders a fost unul dintre cei care au luat cuvântul la eveniment. El a declarat că va prezenta caricaturile pentru că Parlamentul olandez a refuzat să le expună în incinta sa.

Partidele politice din Olanda primesc un spațiu de emisie în fiecare an, iar autoritățile postului de televiziune nu pot interzice conținutul difuzat.

Desenarea Profetului Mahomed este însă ofensatoare pentru mulți musulmani.

Wilders și-a exprimat deseori dezgustul față de Islam și imigrația în masă și a cerut interzicerea Coranului în Olanda. În decembrie 2014, s-a anunțat că va fi pus sub acuzare pentru că a incitat la ură rasială împotriva comunității marocane din țară.

Potrivit presei locale, misiunile diplomatice ale Olandei au primit deja note informative cu măsurile necesare de luat în cazul desfășurării unor proteste violente față de difuzarea acestei înregistrări video.

Proteste extinse au avut loc în 2006, atunci când cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat caricaturi cu Profetul Mahomed. În ianuarie, 12 persoane au fost ucise de doi islamiști în redacția revistei Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi similare. O reuniune a activiștilor pentru libertatea de exprimare din capitala daneză a fost vizată de un atacator în februarie, iar un regizor a fost ucis.