Reincriminarea insultei și calomniei. Iulia Motoc vrea ca la CEDO, dar a votat ca în România

Redactor:
Biro Attila
CCR a publicat motivarea deciziei prin care spune că insulta și calomnia trebuie reincriminată de Parlament. Judecătorul CCR, Iulia Motoc proaspăt propusă pentru postul de judecător CEDO, spune în opinia concurentă că este de acord cu reîncriminarea insultei și calomnie.

CCR a publicat motivarea deciziei prin care spune că insulta și calomnia trebuie reincriminată de Parlament. Judecătorul CCR Iulia Motoc, proaspăt propusă pentru postul de judecător CEDO, spune în opinia concurentă că este de acord cu reîncriminarea insultei și calomniei, dar a ținut să facă precizarea că în legislația internațională cele două infracțiuni sunt dezincriminate.

Citește șI: De ce au revenit insulta și calomnia în Codul Penal, după „modelul” Rusiei: „Demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani”

Opinia concurentă a Iulie Motoc are valoarea unei precizări. Din mențiunile făcute de ea la această opinie rezultă că și ea ar fi votat pentru reincriminarea insultei și calomniei. Contactată de gândul Iulia Motoc a precizat că personal este împotriva reincriminării insultei și calomniei dar nu a precizat de ce nu a votat înpotrivă în CCR. 

Astfel în prima frază a opinie concurente, Iulia Motoc reține că este de acord cu decizia Curții Constituționale. În al doilea pargraf Iulia Motoc menționează însă că normele internaționale dezincriminează cele două infracțiuni. „Standardele internaționale converg în direcția unei depenalizări a insultei și calomniei”, a precizat Motoc. Judecătorul CCR a făcut referire la o decizie a Comitetului Drepturilor Omului a ONU care prevde dezincriminarea celor două infracțiuni.

VEZI AICI DECIZIA CCR CU OPINIA CONCURENTA A IULIEI MOTOC

Motoc mai face referire și la alte câteva decizii ale CEDO care spun același lucru. În final însă, Motoc arată că observațiile din ultimul raport MCV privind presa trebuie să fie luate în serios de autorități și că aceste observații trebuie transpuse în legislație.

În raportul MCV se menționează următoarele: „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în mass-media care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea acțiunii de supraveghere desfășurată de CNA. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii”.

În esență, Iulia Motoc susține că din această observație a Comisiei Europene rezultă că România trebuie să reincrimineze insulta și calomnia.

În final, Iulia Motoc se contrazice din nou menționând că reincriminarea insultei și calomniei nu reprezintă o soluție. „Considerăm că activitatea de supraveghere exercitată de Comisia Europreană trebuie să fie respectată, dar apreciem că procesul de reincriminare penlă a insultei și calomniei prin presă nu este o soluție la presiunile pe care mass-media le exercită asupra sistemului judiciar ținând cont de roul general pe care mijloacele de informare în masă îl dețin într-o societate democratică”, a precizat Motoc

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide