RELAXARE. Terasele se deschid luni, dar patronii ies pe pierdere! Cum se face tranziția către normalitate

Publicat: 01 06. 2020, 09:26
Actualizat: 01 06. 2020, 09:28
Terasele se deschid luni, dar patronii ies pe pierdere! Cum se face tranziție către normalitate / Foto: Pexels.com

Proprietarii de restaurante cu terase deschid astăzi uşile clienţilor, dar ies pe pierdere. Unele terase au deja prima zi plină de rezervări, însă prognozele meteo s-ar putea să le dea planurile peste cap.

Un patron de restaurante, Dragoş Petrescu, deschide luni terasele unor restaurante din lanţul pe care îl deţine, dar ştie că nu va face profit.

„Că nu se pune problema să facă profit având, eu ştiu, dintr-o terasă poţi să foloseşti maxim 50% din capacitate, oricât de bine te-ai organiza, iar terasele de obicei reprezintă 30 – 40% din totalul capacităţii de vânzare, adică de număr de locuri. Deci tu deschizi cu 20% din capacitate, foloseşti bucătăria, e un cost, nu este un profit. În prima zi de la redeschiderea teraselor, toate locurile la restaurantele antreprenorului sunt rezervate”, a spus Dragoş Petrescu, patronul lanţului de restaurante CityGrill, potrivit Mediafax.

Dar vremea rea prognozată în următoarele zile s-ar putea să schimbe situaţia, deoarece clienţii teraselor nu mai au alternativa intrării în restaurant dacă plouă. Oricum, cele două săptămâni de stare de alertă cu reguli stricte de ieşire în oraş reprezintă o tranziţie către noua normalitate.

„Cred că va fi o zonă-tampon către normalitate, în care oamenii vor fi responsabili. Şi mai degrabă clienţii vor regulariza. Adică cererea lor şi nivelul lor de încredere vor face presiune pe operatorii de restaurante, nu statul sau organele de control ale statului”, a spus Petrescu.

Accesul la terasă, pe bază de rezervare, iar patronii, obligați să aibă un registru de evidență a clienților

Ordinul care reglementează obligațiile operatorilor economici pentru redeschiderea teraselor a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Actul normativ este semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și de vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silviu Năstase, în numele președintelui.

Ordinul impune cerințe speciale pentru circuitul de preparare, servire și consum al produselor alimentare și băuturilor pe terase, de la igienizarea tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor, la asigurara de produse dezinfectante, păstarea distanțării fizice, triajul și monitorizarea stării de sănătate a angajaților.

Mandachi: Suntem obligați să scădem prețurile și nu știu câți angajați mai pot ține până la sfârșitul anului

Antreprenorul Ștefan Mandachi consideră că va trebui să transforme zeci de camere din hotelul pe care îl deține în Bucovina în birouri și pentru celelalte să ofere reduceri de până la 20% pentru că estimează că cererea va fi foarte mică. Antreprenorul nu știe dacă își poate păstra întreg personalul până la finalul acestui an și, deși ar fi tentat să pună o „taxă de coronavirus” atât în restaurantele Spartan, cât și în hotel, știe că acest lucru nu va fi posibil, pentru că niciun client nu va accepta.