REVOLTĂ. Acțiune împotriva transferului de criminali şi violatori în arest la domiciliu

Publicat: 30 04. 2020, 09:57
Locuitorii zonei metropolitane a Buenos Airesului au protestat împotriva transferării a sute de deţinuţi din închisori, în arest la domiciliu

Respectând condițiile de distanțare socială impuse de autorități în vederea stopării răspândirii noului coronavirus, locuitorii zonei metropolitane a Buenos Airesului au protestat miercuri, 29 aprilie 2020, împotriva transferării a sute de deţinuţi din închisori, în arest la domiciliu, pe fondul pandemiei.

Protestul a constat în ieşirea localnicilor pe balcoane cu oale şi tigăi transformate în tobe, o formă populară de protest în America Latină, anunță DPA.

În plus, argentinienii au lansat petiţii online şi apeluri în social media împotriva acestei măsuri.

Aproximativ 950 de deţinuţi au fost transferaţi recent în arest la domiciliu, cu scopul de a încetini răspândirea noului coronavirus în ţară.

De această decizie au beneficiat persoane aflate în arest preventiv, deţinuţi condamnaţi la mai puţin de trei ani, femei însărcinate şi vârstnici.

Cu toate acestea, printre cei norocoși s-au numărat şi deţinuţi condamnaţi pentru crime şi violuri, ceea ce i-a nemulţumit în mod special pe localnici.

În aceste cazuri, cei lăsaţi să-şi continue pedepsele acasă au fost consideraţi ca făcând parte din categoria cu risc crescut de a contracta virusul, din cauza unor afecţiuni preexistente sau a vârstei.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, în toată America Latină au avut loc în ultimele săptămâni o serie întreagă de revolte în închisori, de multe ori supraaglomerate şi în care accesul la apă caldă, săpun şi asistenţă medicală este precar.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ