Risc de avalanșă în zonele muntoase din Argeș, salvamontiștii spun că traseele montane sunt închise

Publicat: 03 02. 2015, 17:37

Potrivit unei informări date publicității, marți, de Serviciul Salvamont Argeș, în zonele muntoase din acest județ există risc însemnat de producere a unor avalanșe, iar în aceste condiții turiștii sunt sfătuiți să nu urce pe traseele montane care sunt închise în această perioadă.

Astfel, la altitudini de peste 1.800 de metri riscul de producere a avalanșelor este cotat cu gradul trei pe o scară de la unu la cinci, în timp ce în zonele mai joase de 1.800 de metri este risc de avalanșă de gradul doi.

Salvatorii montani avertizează că un astfel de risc există chiar și în zonele joase și împădurite, întrucât din cauza viscolului zăpada este instabilă și se poate disloca cu ușurință.

Salvatorii montani le recomandă turiștilor care vor merge la munte în județul Argeș să nu încerce să urce pe traseele închise și să calculeze timpul necesar excursiilor în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină după terminarea acestora, ținând cont că la ora 17:30 este deja întuneric. De asemenea, turiștii care merg la munte sunt sfătuiți să aibă la ei echipamentul obligatoriu pentru iarnă, respectiv încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet și să aibă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant.

Celor care urcă pe munte cu mașina li se recomandă să nu parcheze autovehiculele la baza pantelor mari, fără pădure și încărcate cu zăpadă.