România, O CEAFĂ DE PORC pe afișul unei piese maghiare de teatru

Publicat: 06 11. 2018, 17:14

„Încă o bătaie de joc la adresa României, în acest an al Centenarului Marii Uniri! Teatrul Național din Târgu-Mureș anunță punerea în scenă a piesei dramaturgice „Mihai Viteazul”, de Szekely Csaba. Pe afișul de promovare a spectacolului, afișat pe panotajul oficial de la intrarea în Palatul Culturii, putem „admira” o Românie conturată ca o bucată de carne însângerată, o fleică numai bună de pus, probabil, pe grătarul încins al iredentismului”, afirmă Marius Pașcan.

Pașcan mai spune că „exprimările și expresiile artistice sunt libere, însă trebuie întemeiate pe ponderație și bun simț, pentru că propria libertate de exprimare ține până la granița exprimării celuilalt, iar limita trebuie să fie întotdeauna bazată pe respectul reciproc”.

„Mă întreb, oare de ce cofinanțează Primăria municipiului Târgu-Mureș o asemenea batjocură, apărând cinic pe acest afiș calomnios la adresa României?! Solicit de urgență retragerea respectivului afiș insultător!”, a adăugat deputatul.

Teatrul 3G din Târgu-Mureș, văzând cât de mediatizată a devenit controversa, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Datorită discuțiilor iscate de afișul spectacolului „Mihai Viteazul”, vă provocăm la un concurs de critică. Premiul este o invitație pentru 2 persoane la reprezentația din 9 noiembrie și un afiș mărime A2 al spectacolului „Mihai Viteazul”. Pentru a participa vă rugăm să ne scrieți într-un comentariu ce considerați că semnifică imaginea de pe afișul spectacolului. Răspunsul care va avea cele mai multe like-uri joi, 8 noiembrie, ora 21.00 va fi declarat câștigător. Se vor lua în calcul și răspunsurile celor cărora le displace afișul, cu condiția să nu conțină insulte sau injurii. Vă rugăm să postați comentariile la postarea originală de pe pagina Teatru 3G Színház”.

Un utilizator a comentat la postare: „Imaginea semnifică momentul unic din istoria noastră: fix înainte să ne prăjim cu toții”.

Un altul a spus că: „E revoltător că din nou toată grăsimea e concentrată spre București, Teleorman și restul sudiștilor. Ardealul rămâne doar cu niște boia și piper”.

Foto: Teatru 3G Szinhaz/ Facebook