ROMÂNIA, printre țările care vor primi MIGRANȚII blocați într-un port din Italia. MAI: Decizia nu este fermă, dar vine ca o confirmare a principiului SOLIDARITĂȚII membrilor UE

Publicat: 31 01. 2019, 14:03

This browser does not support the video element.

România se numără printre țările care se oferă să primească imigranți extracomunitari aflați la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia, anunță premierul Italiei, Giuseppe Conte.

La bordul navei umanitare Sea Watch 3 sunt 47 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană. Vicepremierul Matteo Salvini, care este și ministru italian de Interne, se opune debarcării imigranților extracomunitari în Italia.

Pe fondul presiunilor, Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a acceptat oferirea de asistență și debarcarea imigranților în Italia dacă vor fi preluați de alte țări europene.

La începutul lunii ianuarie, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au decis să preia 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în Malta.

MAI precizează, în privința migranților blocați pe o navă în apele teritoriale italiene preluați de România, că decizia aceasta, deși nu este fermă, vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor UE pentru gestionarea fenomenului migraționist.

„În contextul situației create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranți la bord în apele teritoriale ale Italiei, autoritățile române și-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte State Membre ale Uniunii Europene, a unei părți din respectivii migranți”, informează Ministerul de Interne.

Potrivit sursei citate analiza va fi efectuată raportat la capacitățile fiecărui stat membru care și-a manifestat disponibilitatea de preluare și acomodare a migranților.

 

„Deși nu este o decizie fermă, exprimarea disponibilității de către România de preluare a unui număr de migranți vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraționist, principiu promovat de Președinția Română a Consiliului UE. În urma exprimării disponibilității de principiu a unor State Membre, printre care și România, oficialii italieni au acceptat ca migranții blocați pe nava umanitară să fie debarcați și preluați în custodie de autoritățile naționale competente”, mai arată MAI.

Precizările vin după ce premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că România se numără printre țările care se oferă să primească imigranți extracomunitari aflați la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia.