România, sfătuită să anunțe cât mai repede noul comisar european, ca să nu piardă portofoliul

Publicat: 01 10. 2019, 15:44

Potrivit surselor citate, unele țări și-au manifestat deja intenția să fie făcute unele modificări, iar portofoliul transporturi, atribuit inițiat României, să fie preluat de o un alt stat membru al UE.

Tocmai de aceea reprezentanții Comisiei Europene așteaptă o nominalizare cât mai rapidă din partea țării noastre pentru această poziție, au conchis sursele menționate.

Viorica Dăncilă a anunțat că nu va fi luată o decizie cu privire la propunerea unui comisar european, în ședința Comitetului Executiv al PSD de marți, precizând că vrea să aibă mai întâi o discuție cu președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Premierul a adăugat că a discutat, luni, cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziția de comisar european.

„Am spus că nu vorbim despre propunerea despre comisar european. Pentru mine în primul rând e important profilul candidatului. Să fie o persoană care să aibă credibilitate, cu multă experiență. Vom discuta după ce discut cu doamna președintele ales al Comisiei Europene. Ieri (luni – n.r.) am discutat cu doamna președinte de candidatul Rovana Plumb, despre modul în care s-au desfășurat lucurile. Voi discuta cu doamna președinte. Dacă e nevoie voi propune și o femeie și un bărbat. Sunt mai mulți candidați care ar putea”, a explicat Dăncilă.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către președintele PE.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României și Ungariei să propună „persoane adecvate” și care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „așteaptă noi nume” din partea României și Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcția de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenția Reuters.