Românii care au mașini trebuie șă le știe: Noi reguli pentru ridicarea autovehiculelor

Publicat: 27 12. 2019, 12:50

Astfel, potrivit acestei inițiative care a fost depusă de senatorul USR Nicu Fălcoi, perioada în care mașinile pot sta pe domeniul public se reduce de la un an la șase luni.

De asemenea, se modifică și prevederea conform căreia mașinile care nu sunt înmatriculate în România nu pot fi ridicate.

Inițiatorul proiectului, senatorul USR Nicu Fălcoi, susține că numai în București sunt peste 3.000 de mașini abandonate pe spațiul public.

Inițiativa legislativă prevede că vehiculul în cauză se consideră abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.

„Nu mai putem sta cu mii și mii de mașini abandonate pe drumurile publice. Dincolo de aspectele de ordin estetic, vehiculele abandonate cresc riscul accidentelor rutiere și sunt adevărate focare de infecție”, a susținut senatorul Nicu Fălcoi.

Autoritățile trebuie să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a persoanei care deține autoturismul somația de plată. De asemenea, propietarul poate depune dovada achitării taxelor auto, amenzilor, dar și pe cea a efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației.

Camera Deputaților este for decizional.