Romtelecom va furniza STS echipamente de 6,4 milioane lei pentru sistemul de urgență 112

Publicat: 27 09. 2013, 13:18
Actualizat: 29 09. 2018, 10:21

Romtelecom va furniza Serviciului de Telecomunicații Speciale, operatorul sistemului de apeluri de urgență 112, echipamente IT&C în valoare de 6,45 milioane lei, care vor conecta dispeceratele poliției, ambulanței și pompierilor cu stațiile de intervenție ale acestora organizate la nivelul orașelor.

„Contractul are ca obiect furnizarea de echipamente IT și comunicatii, inclusiv instalarea și punerea în funcțiune a acestora pentru implementarea proiectului «Extinderea sistemului informatic pentru realizarea interoperabilității informaționale în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență între dispeceratele de urgență ale agențiilor specializate de intervenție ale poliției, ambulanței și pompierilor și stațiile de intervenție ale acestora organizate la nivelul orașelor”, se arată în caietul de sarcini al licitației, publicat pe www.e-licitatie.ro.

Contractul a fost atribuit la 16 septembrie și se va derula pe o perioadã de 5 luni.

Alãturi de Romtelecom, la licitație au mai depus oferte și firmele Felix Telecom și Elsaco Electronic.

Sistemul de apeluri de urgență 112 a fost lansat la nivel național în aprilie 2005, în urma unei investiții de 40 milioane de euro, și a avut ca furnizor principal compania suedeză Ericsson, care a livrat aplicația software și echipamentul necesar conectării centrelor de preluare a apelurilor și agențiile dispecer.

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicații fixe, cu afaceri de 2,84 miliarde de lei în 2012. Acționarii operatorului sunt grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul pentru Societatea Informațională – 45,99%.