Rusia, acuzată de manevre militare periculoase. Forțele Spațiale ale SUA: „Au transformat spațiul într-un teatru de război”

Publicat: 11 02. 2020, 18:32

Satelitii spion americani sunt hărțuiți de sateliții inspector ai Moscovei, rezultă din declarațiile făcute de comandantul Forței Spațiale, cel mai nou serviciu militar al SUA. Sateliții ruși au avut un „comportament neobișnuit și amenințător” de a urma un satelit american pe orbită.

„În noiembrie trecut, guvernul rus a lansat un satelit care a lansat ulterior un al doilea satelit”, a declarat luni, comandantul american al Comandamentului Spațial și șeful Forțelor Spațiale, Gen. John Raymond, potrivit cnn.com

„Acești sateliți au făcut manevre activ în apropierea unui satelit guvernamental din SUA și s-au comportat similar cu un alt set de sateliți pe care Rusia i-a lansat în 2017” și pe care guvernul rus l-a caracterizat drept „sateliți inspector”, a menționat John Raymond.

Comentariile lui Raymond marchează prima declarație de fond a Forței Spațiale a SUA și vin în condițiile în care SUA s-au preocupat din ce în ce mai mult de ceea ce fac adversarii în spațiu. Acesta este unul dintre motivele pentru care SUA au lansat noua filială militară, primul nou serviciu militar din 1947, în decembrie. Administrația Trump a solicitat luni alocarea a 18 miliarde de dolari pentru Forța Spațială, parte a bugetului său Pentagon.

Satelitul rus în cauză a lansat un al doilea satelit în decembrie, potrivit agenției de știri TASS.

„Scopul experimentului este de a continua munca pentru evaluarea stării tehnice a sateliților autohtoni”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat la acea vreme.

Raymond a declarat luni că acțiunile recente ale Rusiei plasează țara printre națiunile care „au transformat spațiul într-un teatru de război”.

„Este un comportament neobișnuit și deranjant și are potențialul de a crea o situație periculoasă în spațiu. Statele Unite consideră că aceste activități recente sunt deranjante”