Rusia anunță că taie gazul pentru Letonia

Publicat: 30 07. 2022, 21:44
Sursa: Profimedia

Gazprom a anunțat, sâmbătă, că va opri livrările către Letonia, însă nu a precizat care sunt „încălcările de contract” de care s-ar face vinovați cetățenii Lituaniei.

Decizia rușilor vine la o zi după ce compania energetică letonă, Latvijas Gaze, a spus că va plăti în euro gazele din Rusia, nu în ruble.

De asemenea, rușii se folosesc ce livrările de gaze pentru a șantaja și a pune presiune pe guvernele europene care au condamnat invazia rușilor în Ucraina.

Sancțiunile impuse regimului din Kremlin, au fost aferente crimelor odioase din Ucraina, motiv pentru care Rusia a mai tăiat, anterior, gazul și pentru Polonia, Bulgaria, Olanda și Danemarca.

Acest anunţ vine în condiţiile în care Gazprom a redus drastic, în această săptămână, livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream invocând ”necesitatea reparațiilor la o turbină” într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.

Comisia Europeană îndeamnă companiile să plătească în moneda convenită în contract

Comisia Europeană, care a avertizat viitoarele mișcări economice ale rușilor, a îndemnat companiile să continue să plătească în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom, potrivit Reuters.com.

Totodată, Gazprom a declarat că ”sufocă” aprovizionarea prin conducta Nord Stream către Germania.

Țările din Uniunea Europeană au convenit un regulament de urgență pentru a reduce consumul de gaz cu 15% în această iarnă.