S-au înmulțit cazurile de turbare

Publicat: 15 02. 2012, 11:48
Actualizat: 28 02. 2012, 20:29
Autotitățile sanitar-veterinare au constatat, în anul 2007, o creștere a numărului cazurilor de turbare (rabie) la animale domestice și sălbatice, cele mai multe fiind confirmate la vulpi.

Autotitățile sanitar-veterinare au constatat, în anul 2007, o creștere a numărului cazurilor de turbare (rabie) la animale domestice și sălbatice, cele mai multe fiind confirmate la vulpii.

Pe parcursul anului trecut au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice și sălbatice, comparativ cu anul 2006 când au fost confirmate 296 de cazuri. Din total, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% câine, 21% pisică, 20% bovine) și 244 de cazuri (70%) la animale sălbatice (din care 95% la vulpe).

Tot anul trecut, au fost confirmate două cazuri de turbare la câine, respectiv la șobolan, care au mușcat oameni. Astfel, în judetul Ialomița, doi câini comunitari cu simptome de turbare au mușcat doi turiști în stațiunea Amara, iar în județul Giurgiu, un șobolan a pătruns într-un apartament și a mușcat un copil de șase luni. În majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au pătruns în localități și chiar în curțile oamenilor, crescând riscul răspândirii turbării la animale domestice și la om prin mușcători sau zgârieturi.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinarii) atât la animale, cât și la oameni. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cît și domestice.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro