„Să dați vina pe Rusia pentru moartea mea!” O jurnalistă a murit după ce și-a dat foc

Publicat: 03 10. 2020, 12:45

Jurnalista rusă Irina Slavina a murit după ce și-a dat foc și a condamnat Federația Rusă pentru moartea sa.

O jurnalistă rusă a murit după ce s-a autoincendiat în fața sediului local al Ministerului rus de Interne din orașul Nizhny Novgorod, la o zi după ce apartamentul i-a fost percheziționat de poliție, scrie The Guardian.

Înainte de a comita actul sinucigaș, Irina Slavina a scris pe Facebook: „Vă rog să învinovățiți Federația Rusă pentru moartea mea”.

Slavina a condus redacția de știri „Koza Press”, care susține că nu acceptă „cenzura și ordinele de sus”.

Irina Slavina, supusă la presiuni din partea autorităților ruse

Cu o zi înainte să își dea foc, femeia a scris pe Facebook că poliția a descins în apartamentul ei, căutând „broșuri, fluturași și conturi” ale grupului de opoziție Open Russia, finanțat de Mikhail Khodorkovsky, un critic aspru al Kremlinului.

Aceasta a spus că poliția a confiscat agende, laptopul și alte dispozitive electronice, precum și laptopul fiicei sale și telefonul mobil al soțului.

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că desfășoară o anchetă preliminară în cazul autoincendierii unei femei în Nizhny Novgrood, un oraș situat la 400 km est de Moscova, cu 1,3 milioane locuitori. Autoritățile nu au precizat numele victimei în anunț.

„Ce coșmar!”

Opoziția rusă a susținut că slavina a fost supusă unor presiuni din partea autorităților.

„În ultimii ani, oficiali din securitate au supus-o la o persecuție nesfârșită, din cauza activităților sale de opoziție”, a scris politicianul de opoziție Dmitry Gudkov pe Instagram.

„Ce coșmar!”, a scris Ilya Yashin, un alt critic al Kremlinului, pe Twitter.

„Toate aceste cazuri în care poliția se amuză și ne arată indivizi cu măști… Nu sunt jocuri. Guvernul distruge psihologic oamenii”.