„Săracii bogați directori de la DGASPC Bacău”. De la achiziții de lux în vremuri de criză, la fals în declarații

Publicat: 29 12. 2020, 16:17
Actualizat: 29 12. 2020, 16:19

Audit la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, după ce s-a aflat că instituția face cheltuieli de lux. Fostul director a fost demis și obligat să plătească o amendă penală după ce a mințit că nu deține nicio locuință personală cu scopul de a intra în posesia unui aparatament ANL, iar actualul director a intrat în gura salariaților pentru că a dotat instituția cu mașini scumpe în timp ce ei nu-și primeau salariile.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a ieșit în evidență după ce a achiziționat trei autoturisme în valoare de 650.000 de lei, în timp ce angajații instituției protestau zilnic în fața Consiliului Județean și a Instituției Prefectului că nu și-au primit salariile de luni de zile. În momentul în care s-a aflat despre cheltuielile instituției, directorul Ciprian Popa a explicat necesitatea celor trei autovehicule pentru care s-a plătit suma de 650.000 de lei: „Cele trei autoturisme vor deservi Centrul de Servicii Sociale Ghiocelul Bacău, acestea vor fi utilizate de specialiştii centrului din cadrul Unităţii mobile de interventie la domiciliu pentru a furniza servicii de recuperare la domiciliul copiilor cu dizabilităţi de pe raza intregului judeţ. Una dintre cele 3 maşini va fi utilizată şi pentru a transporta echipamente necesare în procesul de recuperare. Sunt o necesitate pentru că am deservit până acum 130 copiii cu dizabilităţi din comunităţile din județul Bacău şi familiile acestora”.

Bani pentru mașini, dar nu pentru salarii

DGASPC-ul a cumpărat un Renault Trafic Combi, fiecare în valoare de 107.413 lei, fără TVA, două Dacia Sandero Stepway, cu câte 47.970 de lei fără TVA, o Dacia Duster de 64.371 de lei fără TVA, o Dacia Dokker Stepway la 64.371 lei şi o Dacie Dokker Van, la 54.911 lei fără TVA. Autovehiculele au fost luate pentru centrele Ghiocelul, CIAPV Răchitoasa, CIAPD C Negri din Tg. Ocna, CARPAD Comăneşti, CIA Condorul şi CSS Alexandra Oneşti.

Ulterior, președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, a comandat un audit intern pentru a vedea cum sunt gestionați banii la DGASPC Bacău.

„Vreau să vă anunț că la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a fost făcut un audit ca să văd ce se întâmplă acolo. Noi, Consiliul Județean Bacău, am virat banii, dar să văd cum ajung la beneficiari. Auditul a fost finalizat și sunt câteva recomandări pentru cei de acolo, dar le voi face publice în perioada următoare, după o analiză atentă a tuturor structurilor din subordinea instituției pe care o conduc”, a susținut acesta.

Fosta directoare și-a luat o locuință ANL, deși avea deja o locuință proprietate personală

La sfârșitul lunii octombrie, Daniela Țîțaru, fosta directoare a DGASPC Bacău, a scăpat cu o amnedă penală, în valoare de 5.700 de lei, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au consemnat 8 falsuri în declarații. Inițial Daniela Țîțaru fusese condamnată la pedeapsa cu închisoarea de către Judecătoria Bacău. Subiectul anchetei a fost o locuință ANL obținută de la Primăria Bacău, chiar dacă deținea și o locuință proprietate personală.