Se întâmplă în România: ambulanța trimisă la adresa greșită, pacientul decedat. Cine răspunde

Publicat: 24 04. 2014, 20:23
Actualizat: 08 02. 2019, 13:23

Incidentul a avut loc în noaptea de 20 aprilie, când un bărbat din Hârlău a sunat la 112 și a solicitat intervenția unei ambulanțe pentru soția sa care își pierduse cunoștința.

Bărbatul a indicat doar numele străzii unde locuiește, respectiv strada Eternitatea de lângă Cimitirul Eternitatea, fără să menționeze numele localității.

„Solicitarea a fost făcută de către soț care menționa că nu prea mai are baterie la telefon. Când s-a sunat înapoi nu am reușit să vorbim cu el fiindcă i s-a închis telefonul. El a dat la 112 adresa respectivă, s-a înregistrat în loc de Hârlău, Iași. Mai este o strada Eternitatea lângă un cimitir Eternitatea și la Galați, bine că nu ne-au trimis acolo. Oricum, am trimis mașina, nu a fost găsit cel care solicita și am fost sunați de către un agent din Hârlău care a cerut din nou o ambulanță la aceeași adresă. Ambulanța a ajuns după 30 de minute, femeia a fost găsită decedată, însă după necropsie s-a descoperit că avusese un anevrism cerebral, deci chiar dacă am fi ajuns la timp nu se mai putea face nimic”, a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Florin Agapi, directorul Serviciul Județean de Ambulanță Iași.

Întrebat de ce nu a primit o localizare din partea STS, directorul SAJ Iași a precizat că echipajul de ambulanță s-a deplasat unde a fost trimis.

„Este obligația lor, prin protocol, să localizeze exact apelul și face parte și din metodologia de înregistrare a apelului și de transmitere a datelor de identificare. Nu știm de ce nu s-a întâmplat asta, întrebați la STS sau la 112, noi ne-am dus unde am fost trimiși”, a precizat directorul.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție au precizat că la fața locului a fost trimis un echipaj pentru a determina cauzele care au provocat moartea femeii.

Aceștia au mai spus că s-a decis și amendarea șoferului de ambulanță care l-ar fi agresat fizic pe bărbatul care a sunat.

„S-a deschis un dosar penal pentru agresiune fizică în cazul ambulanțierului, pentru lovire, a fost un schimb de replici între cei doi și bărbatul ar fi fost agresat fizic. S-a decis și aplicarea unei amenzi de 200 de lei. Continuăm cercetările să vedem care au fost circumstanțele în care a murit femeia”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvînt al IPJ Iași.

Directorul SAJ nu a precizat dacă se vor lua măsuri împotriva șoferului de ambulanță.