Șefa Partidului Verde Bihor, trimisă în judecată pentru că a luat bani în schimbul unor locuri în secții de vot

Publicat: 03 06. 2014, 17:28
Actualizat: 01 02. 2019, 03:18

Potrivit rechizitoriului procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în luna mai, Mihaela Florentina Bodonea, în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai, în calitate de președinte al filiala județeană Bihor a unui Partidului Verde, folosindu-și influența și autoritatea conferite de calitatea deținută în partid, a cerut și a acceptat 11.010 euro, de la reprezentanta Partidului Dreptății Sociale, cea care a și făcut denunțul.

„Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor, care i-au revenit partidului din care făcea partea inculpata, în urma unor înțelegeri cu formațiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorți, de către Biroul Electoral Județean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunțător”, potrivit DNA.

În actul de sesizare a instanței se arată că, în prealabil, denunțătoarea a purtat mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții Forței Civice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secțiilor de votare fuseseră distribuite, în urma unei înțelegeri, Partidului Verde.

„Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela Florentina, s-a stabilit că formațiunea politică din care făcea parte martorul denunțător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secțiilor de votare”, arată sursa citată.

Fiind interesați de toate cele 651 de locuri la care Partidul Verde avea dreptul, în comisiile secțiilor de votare, reprezentanta Partidului Dreptății Sociale i-a oferit Mihaelei Bodonea suma de 150 de lei pentru un loc, care a și acceptat oferta. Bodonea i-a spus că va face astfel încât Partidului Dreptății Sociale să-i fie distribuite minimum 50% din locuri în comisiile secțiilor de votare, respectiv cel puțin 325 de locuri.

„Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secții de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Județean până în ziua de duminică, 18 mai. În data de 17 mai, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunțător suma de 6.500 de euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secții de votare de pe raza județului Bihor”, precizează procurorii, în rechizitoriu.

De asemenea, în același context, Mihaela Bodonea a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei pentru un loc, diferența până la 325 de locuri în comisiile de supraveghere a secțiilor de votare. În acel moment procurorii DNA au prins-o pe șefa Partidului Verde Bihor în flagrant.

Mihaela Bodonea a fost arestată în 19 mai, după ce a fost reținută de DNA o zi mai devreme, în 18 mai.

Bodonea este acuzată de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bihor.