SEISM. Directorul INFP liniștește populația după cutremurul de 5 grade. „Nu trebuie să ne speriem”

Publicat: 25 04. 2020, 10:38
Actualizat: 25 04. 2020, 11:31
Cutremur în Vrancea

Cutremurul cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu trebuie să îngrijoreze populația. O anunță chiar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Directorul INCDFP, Constantin Ionescu, a declarat la Antena 3 că seismul produs la ora locală 1:04, în zona Vrancea, rareori depășește 4 grade pe scara Richter. Totuși, chiar dacă cel de sâmbătă dimineața a avut 5 grade, nu e motiv de panică.

„Nu a fost nici măcar o replică, nici una de două grade”, a spus șeful INCDFP. Ionescu explică: „La zeci de ani, se mai produc astfel de cutremure, de peste 5 grade, dar de regulă au 3-4 grade. Nu trebuie să ne speriem că după acest cutremur urmează unul mai mare, nu există o activitate seismică”.

Seismul din zona Vrancea a avut loc la o adâncime de 23 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 66 km nord-vest de Galaţi, 79 km nord-vest de Brăila, 87 de km sud-est Bacău şi 142 km sud de Iaşi. S-a resimțit și în Ucraina și Bulgaria.