Semnalul de alarmă al Comisiei Europene, în mijlocul scandalului din jurul DNA: Raportul MCV ar putea fi reevaluat

Publicat: 23 02. 2018, 18:37

„Comisia Europeană monitorizează îndeaproape și cu preocupare cele mai recente evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt esențiale pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația lor comună de luna trecută. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția procedurilor în curs inițiate împotriva procurorului-șef DNA. În rapoartele MCV precedente, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut nivelul de performanță în contextul unor presiuni intense a fost apreciat drept un semn de durabilitate. Comisia a apreciat, de asemenea, în raportul său că, dacă aceste presiuni vor începe să afecteze lupta anticorupție, va trebui să reevalueze această apreciere”, a precizat, vineri, Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis susține că ministrul Justiției nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. De la Bruxelles, șeful statului i-a transmis lui Tudorel Toader că revocarea este o chestiune de „oportunitate politică” pe care președintele o decide. „O susțin pe doamna Kovesi”, a mai spus el.

„Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituțional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestația pe care a avut-o, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total lipsit de claritate și temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea (…) Mult-promisul raport nu a apărut pe site sau la Administrația Prezidențială. Când îl avem, probabil încercăm să îl deslușim”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre revocarea Laurei Codruța Kovesi, având doar o discuție de principiu în urmă cu câteva zile.