Senatorul Dan Șova, ARESTAT PREVENTIV. Instanța a admis recursul DNA

Publicat: 15 12. 2015, 09:08

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 20 de zile a lui Dan Șova.  Dan Șova a fost deja dus de la domiciliu în Arestul Poliției Capitalei, potrivit unor surse judiciare.

„În baza art. 223 alin. 2 C.pr.pen rap. la art. 202 alin. 1, 3, 4 lit. e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului Șova Dan-Coman, pentru o perioadă de 20 de zile, începând cu data de 14 decembrie 2015 până la data de 02 ianuarie 2016, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Șova Dan-Coman”, potrivit deciziei instanței.

Inițial, Instanța supremă a decis să îl plaseze pe Dan Șova în arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, respingând astfel cererea procurorilor DNA de a-l aresta preventiv pe senatorul PSD, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiți pentru a achita un imobil cumpărat în București.

Mihai Bălan a fost reținut în 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă, în 20 noiembrie, de instanță, care a dispus ca directorul general CET Govora să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Hotărârea a rămas definitivă, joi, când instanța supremă a respins contestația DNA. Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistență juridică cu o firmă, influențat de senatorul Dan Șova.

Dan Șova este acuzat și în dosarul „Turceni-Rovinari”, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un dosar privind contracte de consultanță juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetați și Mihai Bălan și Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Șova, senator, la data faptelor reprezentant al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, de două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.