Senatul a aprobat legea care obligă supermarketurile să doneze alimentele aproape expirate

Publicat: 18 11. 2015, 16:41

Agenții economici care operează în spații comerciale cu suprafețe de peste 400 metri pătrați, cu destinația de vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară, înregistrată legal sau o asociație pentru protecția animalelor în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de 15.000 lei, prevede proiectul.

Inițiatorul spune, în expunerea de motive, că, potrivit rapoartelor UE, România risipește anual 5 milioane de tone de alimente. Pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație și prin norme legislative.

Risipa se manifestă atât în cadrul gospodăriilor individuale, în restaurante cât și în marile magazine cu profil alimentar. De multe ori, o politică restrictivă a lanțurilor comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă.

Pe lângă o campanie susținută de prevenție și educație, statul trebuie să intervină și în reglementarea mai eficientă înte producători și comercianți în legislația fiscală. Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen, a motivat senatorul UNPR inițiativa legislativă.

Proiectul de lege, inițiat de senatorul UNPR Marian Vasiliev, a fost adoptat în plen cu 60 de voturi „pentru”, 38 „împotrivă” și o abținere. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.