Sezon estival fără toxiinfecţii alimentare, pe litoralul românesc! Pentru ce au primit, totuși, amenzi unele unități alimentare

Publicat: 25 08. 2020, 22:37
Actualizat: 25 08. 2020, 22:49
Mancare autoservire FOTO: Digi 24

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, marţi, la finalul Comandamentului Estival 2020, că în acest sezon nu s-au înregistrat toxiinfecţii alimentare pe litoralul românesc, informează un comunicat transmis de DSVSA Constanţa.

Cu toate acestea, în acest sezon estival, inspectorii sanitar veterinari au dat amenzi de peste două milioane de lei şi au interzis activitatea la două unităţi alimentare, iar la alte opt funcţionarea a fost suspendată, potrivit Agerpres.

„Echipele de control de pe litoral au verificat, în perioada 13 iulie-22 august, 1.341 de unităţi de alimentaţie publică, principalele neconformităţi constatate fiind: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii improprii a acestora, comercializarea directă în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează şi prelucrează alimente, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare, depozitarea materiilor prime sau semipreparatelor în acelaşi spaţiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, ouălor şi cărnii de pasăre”, se arată în comunicat.

Medicii veterinari au aplicat 343 de amenzi, în valoare totală de 2.163.800 de lei, pentru toate neconformităţile constatate, au emis două ordonanţe de interzicere a activităţii şi opt pentru suspendarea activităţii la unităţi de alimentaţie publică şi au retras de la vânzare aproape 300 de kilograme de produse alimentare.

Motivul pentru care o companie de medicamente a fost amendată cu 11,9 milioane de lei

Compania GlaxoSmithKline SRL (GSK) a fost amendată de Consiliul Concurenței cu suma de 11,9 milioane de lei, deoarece nu a respectat angajamentele asumate și scoaterea de pe piață a medicamentului Seretide. 

În anul 2017, Consiliul Concurenței a încheiat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al GlaxoSmithKline SRL (GSK).

Investigația a pornit după momentul în care compania își asumase mai multe angajamente referitoare la medicamentele Avodart și Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.

Cazul celor doi frați din Iași care au murit: „Este cu siguranţă o substanţă cu toxicitate foarte mare, un pesticid sau otravă pentru șoareci”

Cei doi frați, din comuna ieșeană Coarnele Caprei, au murit – sâmbătă – în urma ingerării sau inhalării unei substanțe cu toxicitate foarte mare, legiștii negăsind în organismele lor struguri.

Mama celor doi frați, un copilaș de un an și jumătate și un altul de trei ani, a declarat că cei doi au mâncat struguri stropiți cu insecticide, însă această ipoteză nu se confirmă.

Se pare că aceștia ar fi ingerat sau inhalat o substanță cu toxicitate foarte mare, precum otrava pentru rozătoare, notează Ziarul de Iași.

FOTO: Digi 24