Sistem de avertizare în caz de cutremur, inaugurat în România

Publicat: 10 02. 2013, 11:19
Actualizat: 20 03. 2019, 22:21

Un nou sistem de avertizare în caz de cutremur a fost inaugurat vineri la Institutul Național pentru Fizica Pământului, relatează Digi 24.

Sistemul care va permite blocarea automată a conductelor de gaze, precum și trecerea automată a spitalelor pe generatoare de electricitate și oprirea mijloacelor de transport în comun se activează în cazul seismelor de peste 4 grade pe scare Richter.

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din sudul României și din nordul Bulgariei vor primi în circa 4 secunde avertizări privind producerea seimului, în condițiile în care unda seismică se propagă în circa 40 de secunde din Vrancea în București.

Practic, cele 130 de stații seismice din țară trimit informațiile către institutul de la Măgurele, iar acesta transmite avertizarea inspectoratelor din zonele afectate, noul soft generând și o hartă cu locurile în care s-ar putea înregistra victime.

În prezent, sistemul este conectat doar la Inspectoratele pentru Situații de Urgență, însă în timp va putea furniza informații și către spitalele și școlile din zonele ce ar putea fi afectate de producerea unui seism.