Sistemul de informații despre pasageri, montat pe aeroporturile din România

Publicat: 19 05. 2016, 18:40
Actualizat: 21 06. 2018, 05:23

Unitatea de Informații pentru Pasageri, înființată la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), a devenit operațională de joi, România fiind cea de-a treia țară din Europa, după Marea Britanie și Franța, unde pot fi colectate și procesate datele despre pasageri, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

Potrivit Poliției de Frontieră, lucrătorii de la această unitate au posibilitatea legală „să colecteze datele venite de la companiile aeriene, stocării, procesării și transmiterii lor către autoritățile competente pentru prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și amenințărilor la adresa siguranței naționale. „

Unitatea, devenită acum operațională, va coopera cu Serviciul Român de Informații (SRI), Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Departamentul de Informații și Protecției Internă (DIPI), mai anunță IGPF.

La acest moment, la Unitatea de Informații pentru Pasageri sunt conectați și transmit date 28 de transportatori, fiind procesate zborurile de intrare și ieșire în/din România pentru un număr de 86 de destinații din Uniunea Europeană și 18 din afara Uniunii.

Investiția în unitate este de 324.487 de euro, sumă din care 134.071de euro sunt fonduri europene.