Slovacia asigură România că susține aderarea la Schengen: Nu pot exista alte criterii de aderare

Publicat: 11 06. 2013, 20:28
Actualizat: 18 11. 2016, 00:06

Slovacia susține ferm aderarea României și Bulgariei la Schengen și nu pot exista alte condiții sau criterii de aderare față de cele stabilite inițial, a declarat, marți,  premierul slovac Robert Fico, după ce s-a întâlnit, la Bratislava, cu premierul Victor Ponta.

La rândul său, Ponta a dorit să mulțumească în mod public pentru poziția „extrem de hotărâtă și de prietenoasă” pe care ministrul de Interne slovac a avut-o în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne(JAI), atunci când s-a vorbit despre primirea României în Schengen.

„Am apreciat foarte mult și de fiecare dată, pe plan european, și reprezentanții Guvernului român se vor bate pentru Slovacia, așa cum s-a bătut Slovacia pentru România”, a spus Ponta.

Cei doi șefi de guvern au discutat și despre modul în care statul român protejează drepturile minorității slovace, Ponta afirmând că trebuie sărbătorită împlinirea a două secole de când această minoritate s-a așezat în spațiul românesc.

Cei doi premieri au stabilit ca miniștrii economici ai celor două state să organizeze un forum de afaceri la care să fie invitați investitori interesați, domeniile vizate fiind agricultura, energia și infrastructura.

Pe lângă dezvoltarea relațiilor bilaterale, șefii celor două guverne au abordat și problematica UE, absorția fondurilor europene, poziția față de Ucraina, Republica Moldova și situația din Balcanii de Vest, ei afirmând că au puncte de vedere comune.