Sorin Oprescu a fost dus în arestul Poliției Capitalei. UPDATE

Publicat: 06 09. 2015, 15:21
Actualizat: 07 09. 2015, 08:28

Sorin Oprescu, reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică de DNA, a fost dus în arestul Poliției Capitalei, după ce în cursul dimineții a fost prezent la perchezițiile care au avut loc la casa lui de la Ciolpani, județul Ilfov.

Sorin Oprescu a fost dus în arestul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.00.

Edilul va fi prezentat, duminică, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Anterior, de la ora 6.00 și până după ora 14.20, Sorin Oprescu a asistat la perchezițiile procurorilor DNA LA locuința sa de la Ciolpani, județul Ilfov. Anchetatorii au ridicat de la casa edilului mai multe cutii cu documente.

Procurorii DNA au făcut percheziții la locuința lui Oprescu, la care a asistat și primarul general. Mascații l-au dus apoi pe edil la sediul Primăriei Capitalei.

La Primăria Capitalei se fac percheziții la departamentele de licitații, economic și tehnic. Alte percheziții au loc la instituții din subordinea primăriei, respectiv la Administrația Cimitirelor și la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia.

În total, în acest dosar sunt efectuate duminică percheziții în 13 locuri din municipiul București și județele Bacău, Călărași și Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, precizează DNA.

La sediul DNA, au început să fie aduse la audieri mai multe persoane, printre care angajați ai primăriei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunțători.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la șeful unei instituții din primărie, care ar fi intermediat mita.

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului municipiului București”, se arată în ordonanța de reținere a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. Un procent de 10 din valoarea contractului ar fi fost cerut pentru Sorin Oprescu.

„Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, mai arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticorupție, sâmbătă, în baza în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea Primăriei și o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru Oprescu.

Primarul Capitalei va fi dus, duminică, la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală București, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR și apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, președintele PSD București, funcție din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în fața lui Mircea Geoană competiția pentru funcția de președinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcția de primar general al municipiului București, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.