Soția lui Omar Hayssam l-a sunat pe Traian Băsescu și i-a spus că soțul său moare în pușcărie. Ce îi răspunde fostul președinte al României

Publicat: 12 03. 2018, 23:45

„Am fost sunat de soția dânsului zilele trecute și am primit-o acum o lună. Mi-a spus că este extraordinar de bolnav și probabil o să moară în închisoare. Sigur că nu pot spune că am pe conștiință faptul că l-am adus. Mi-am făcut datoria, dar nu aș vrea să moară cum au murit alții în pușcărie. Dacă este în fază terminală, lasă-l în arest într-un spital, lasa-l să fie tratat. Dacă soția lui mi-a spus adevărul. Și aici avem o problemă cu penitenciarele. Îl țin până moare, ca pe amărâtul acela de la ATRA, Adamescu. (Pledez-n.r.) pentru ca Omar Hayssam să nu moară în pușcărie.(…) Mi-am dat seama că solicitarea vine din disperare. (…) Mi-aș dori să nu moară în pușcărie pentru că nu-i omenește”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la TVR 1.

Traian Băsescu a afirmat că statul român a făcut eforturi logistice mari pentru a-l aduce pe Hayssam în România.

Băsescu a povestit că a trimis un avion cu apă minerală în Siria pentru a-l aduce în țară pe Haysam.

„Am dus niște apă minerală cu un avion și (…) (la întoarcere l-am adus și pe Omar Hayssam-n.r.) el a dormit”, a povestit fostul președinte.

Omar Hayssam a fost implicat în criza jurnaliștilor români răpiți în Irak în aprilie-mai 2005. Hayssam și arestat în Romania la 5 aprilie 2005.

În iulie 2006, Omar Hayssam a fost eliberat din arest și a fugit din România.

La 13 iunie 2007 a fost condamnat în România la pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare și la o despăgubire de câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți în Irak în 2005. Hayssam a fost dat în urmărire internațională, fiind acuzat de terorism. În data de 19 iulie 2013 a fost predat Poliției Române pentru a executa pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak.