STUDIU. Ce se întâmplă cu particulele de coronavirus când tragi apa la toaletă. Pericolul neștiut din locațiile publice

Publicat: 16 06. 2020, 23:20
Coronavirus: risc major în toaletele publice

Un nou studiu avertizează că particulele de coronavirus ar putea fi expulzate în aerul din toaletele publice atunci când persoanele infectate cu SARS-COV2 trag apa de la WC.

În momentul în care se trage apa la o toaletă publică, se poate crea un nor de aerosoli cu picături de coronavirus care plutesc în aer și pot fi inhalate de alte persoane, răspândind infecția, avertizează o nouă cercetare prezentată de Sky News.

Fizicienii specializați în dinamica fluidelor avertizează asupra acestei metodei neobișnuite de transmitere, în condițiile în care particulele de coronavirus supraviețuiesc în materiile fecale ale persoanelor infectate.

Risc major în mall-uri, restaurante, terase, dar și la locul de muncă

Pericolul ca infecția cu COVID-19 să fie transmisă prin utilizarea comună a toaletelor ar putea avea impact asupra modului în care este gândită redeschiderea mall-urilor, restaurantelor sau barurilor, precum și reîntoarcerea la locul de muncă.

Potrivit noului studiu publicat în revista Physics of Fluids, turbulența puternică cauzată de curgerea apei din toaletă poate răspândi bacterii și viruși, deși publicul nu conștientizează această cale de infecție. Au fost folosite modele complexe pe calculator pentru a simula fluxurile de apă și aer din toalete, precum și modul în care circulă norul de picături rezultat.