STUDIU. Olanda, țara cu cel mai performant sistem sanitar din UE. Pe ce loc se află România

Publicat: 03 12. 2013, 13:02
Actualizat: 03 10. 2015, 12:00

Olanda a fost desemnată țara cu cel mai performant sistem sanitar din Europa, potrivit unui studiu realizat de Health Consumer Powerhouse (HCP). Cercetarea se bazează pe indicele de consum european pentru serviciile de sănătate.

Prima clasată, Olanda, a obținut 870 de puncte din 1.000, în timp ce România s-a clasat pe penultimul loc în clasamentul, respectiv locul 35, cu un punctaj de 478. Potrivit studiului, până și vecinii noștri bulgari stau mai bine la acest capitol, Bulgaria ocupând locul 31. Ungaria stă și mai bine decât țara noastră la acest capitol. Această țară ocupă locul 29.

Dr. Arne Bjornberg, președintele HCP și coordonatorul studiului, spune că serviciile de sănătate din România reflectă situația generală sumbră de zi cu zi de la noi din țară. „Pe termen scurt, în centrul atenției trebuie să fie menținerea funcțiilor de bază, cum ar fi mortalitatea infantilă scăzută. Dar nici măcar aceste calități nu par să fie sigure în România de astăzi”, a punctat dr. Bjornberg.

Datele cercetării arată că pe primele cinci locuri în ceea ce privește performanța sistemului sanitar sunt ocupate de Olanda, Elveția, Islanda, Danemarca, Norvegia, iar ultimele cinci locuri sunt ocupate de Bulgaria, Polonia, Letonia, România și Serbia.

Încă de la început, din 2005, EHCI a devenit un „standard în domeniu” pentru monitorizarea serviciilor de sănătate moderne. Indicele este calculat printr-o combinație de statistici publice, sondaje printre pacienți și cercetări independente. Health Consumer Powerhouse Ltd, o companie privată cu sediul în Suedia.