SUA va împrumuta 1 miliard de dolari Ucrainei pentru a ajuta economia țării în plină criză, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Publicat: 15 02. 2022, 09:30
Actualizat: 15 02. 2022, 09:32
Secretarul de Stat american Antony Blinken | Foto - Profimedia Images

Administrația Biden intenționează să ofere Ucrainei garanţii de credit în valoare de un miliard de dolari, a anunțat Anthony Blinken, scrie Business Insider.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a scris pe Twitter: „Colaborăm îndeaproape cu aliații pentru a mobiliza sprijin internațional solid pentru Ucraina, inclusiv o garanție a împrumuturilor suverane susținute de SUA de până la 1 miliard de dolari pentru a sprijini reformele cheie”.

„Statele Unite își reafirmă angajamentul ferm față de poporul ucrainean, iar împreună cu aliații și partenerii mobilizează sprijin internațional solid pentru Ucraina. Guvernul SUA oferă Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 miliard de dolari pentru a-și susține agenda de reformă economică și a continuat angajamentul cu Fondul Monetar Internațional (FMI)”, a transmis Departamentul de Stat american.

Economia Ucrainei, afectată de corupţie, este una dintre cele mai sărace din Europa și este în declin în urma tensiunilor cu Rusia din ultimele luni.

De asemenea, pe lângă acest ajutor economic şi umanitar, Statele Unite au mai furnizat Kievului 650 de milioane de dolari pentru securitate, anul trecut.

Și Germania s-a angajat luni să ajute economic Ucraina, în urma vizitei cancelarului Olaf Scholz la Kiev.

Canada, în schimb, va oferi ajutor militar, urmând să trimită arme în Ucraian și un împrumut de 500 de milioane de dolari.