Suma uriașă pe care Marea Britanie o cheltuiește pentru supravegherea islamiștilor

Publicat: 27 07. 2015, 23:44

Potrivit unui expert al securității, Guvernul Marii Britanii investește 25 de milioane de lire sterline (35 de milioane de euro) pe săptămână în operațiunile de supraveghere a celor 350 de cetățeni britanici radicalizați care s-au întors din Siria și Irak. Fiecare cetățean este monitorizat de căte o echipă de zece persoane, costul acestei operațiunii fiind de 10.000 de lire (15 milioane de euro) pe zi.

„Este un număr enorm de potențiali teroriști, iar dacă Guvernul își face treaba așa cum pretinde, are nevoie de resurse vaste. (…) Pentru a urmări o persoană este efectiv nevoie de zece persoane sau mai mult, de 15 persoane, ceea ce va costa 10.000 de lire pe zi, fără a include măsurile de monitorizare a telefoanelor mobile și a emailurilor”, a declarat colonelul Richard Kemp, fostul președinte al diziviei naționale de combatere a terorismului.

Poliția și serviciile secrete deja supravegheză mai mult de 2.000 de suspecți de terorism, iar recordul din 2014 privind arestările suspecților – au fost efectuate 385 de arestări în acest sens – a fost depășit în acest an.

Printre cei 2.000 nu se află și cei 350 de cetățeni britanici radicalizați care s-au întors din Siria, Irak sau Libia.